Fiind cea mai mare si mai sudica dintre insulele grecesti, Creta este binecuvantata cu intinderi de livezi de maslini pitoresti, podgorii, flori salbatice si privelisti catre munte inconjurate de plaje de vis pline de ape albastre stralucitoare. De-a lungul anilor, insula a fost gazduita de numeroase civilizatii si cuceritori, care si-au lasat amprenta cu un traseu de cetati venetiene, moschei otomane, manastiri bizantine, orase vechi aglomerate si situri arheologice importante. Este, de asemenea, locul pentru multe mituri grecesti bine cunoscute, care prezinta povesti incredibile despre pasiune, razbunare, dragoste, pierdere si labirinturi. De asemenea, datand din timpuri stravechi este si conceptul grecesc de „xenia” – arta de a arata curtoazie si generozitate calatorilor, pe care o veti simti pe pielea dumneavoastra inca din prima zi de vacanta in Creta, Grecia.
Creta este o provincie ce tine de Grecia
O istorie bogata
Nu degeaba Creta este una dintre cele mai populare destinatii din Grecia. Palatul Knossos era casa, in urma cu peste 4.000 de ani,a misteriosului popor minoic, despre care se spune ca sunt parintii fondatori ai civilizatiei europene avansate. Palatul a fost sapat si reconstruit partial la inceputul anilor 1900 de catre o echipa condusa de arheologul britanic Sir Arthur Evans, care si-a dedicat viata descoperirii sitului. In mitologia greaca, acesta este si locul din viata reala in care Theus a urmarit si a ucis fiul regelui Minos, Minotaurul, in labirintul de sub palat si unde a zburat Icarus (fiul arhitectului palatului Daedalus).
Expertii sunt inca confundati de civilizatia minoica, deoarece parea sa apara de nicaieri in 2.600 i.Hr. si sa dispara din nou 1.200 de ani mai tarziu. Un tur al sitului prezinta cel mai mare dintre cele patru palate minoice din Creta si va ofera o idee despre cat de surprinzator de sofisticata a fost aceasta civilizatie. Oamenii de pe atunci beneficiau de: incalzirea in pardoseala, arbori de ventilatie, apa curenta si … toaleta! Astazi, ca si atunci, situl este patrulat de pauni salbatici, ceea ce ofera un aer enigmatic regal pentru acest loc captivant.
Multe dintre artefactele descoperite la Knossos sunt acum expuse in Muzeul Arheologic al Capitalei. Recent restaurat si redeschis cu 27 de camere descoperite care acopera 5.500 de ani din neolitic pana in perioada romana, muzeul este renumit pe plan mondial pentru colectia sa minoica.
Pe scurt, Creta este plina de surprize, insa istoria acesteia este cea mai fascinanta!