Calatoriile sunt in general asociate cu o stare de bucurie, motiv pentru care parcurile de distractii numara anual milioane de vizitatori. Alte atractii turistice de top sunt monumentele, muzeele, restaurantele in care au cinat vedete de renume international si parcuri nationale. Cu toate acestea, exista si obiective turistice neobisnuite, precum Cimitirul Vesel de la Sapanta. De ce ar fi un cimitir vizitat de turisti?
Cimitirul Vesel de la Sapanta
Daca doriti sa intelegeti cu adevarat gandirea locuitorilor din Maramures, o vizita la Cimitirul Vesel din Sapanta, in apropiere de orasul Sighetu Marmatiei, este obligatorie. Crucile vopsite (multe in albastru deschis) si pietrele de mormant ale cimitirului, de obicei, infatiseaza o scena semnificativa din viata persoanei inmormantate, impreuna cu cateva versete, adesea pline de umor.
Cimitirul Vesel sau Cimitirul Sapanta este o destinatie turistica deosebita, cu o forma neobisnuita de frumusete. Aduna peste 800 de pietre de mormant si traverseaza scenarii amuzante si aspecte ale vietii, precum probleme de familie, probleme cu alcoolul si infidelitatea.
Mesajele si epitafele descriu persoanele inmormantate in cimitir si au scopul de a-i amuza pe trecatori.
Situat in satul Sapanta, in regiunea istorica din Maramures, nordul Transilvaniei, cimitirul este plin de dale de stejar albastru frumos decorate cu flori si infatisand situatii pline de umor, facand astfel afirmatia ca moartea nu este un motiv de jale.
Faimos pentru abordarea sa comica fata de subiectul macabru al mortii, Cimitirul Vesel din Sapanta este un loc neasteptat de plin de bucurie, unde zambetele si rasetele sunt aproape garantate. Nu este un loc linistit, solemn, deprimant, destinat jalei mortilor. Este exact opusul. Este un loc menit sa inveseleasca vizitatorii si sa imbratiseze notiunea de nemurire.
Cimitirul Vesel din Sapanta este una dintre cele mai populare destinatii din Romania. Aici, moartea este considerata un motiv de sarbatoare.
Cimitirul are si rol de muzeu de arta, unde credinta este strans legata de cultura localnicilor care considera ca momentul mortii ar trebui sa fie plin de fericire.
Creatorul Cimitirului este maestrul Stan Ioan Patras (1908-1977).
Trebuie sa vezi
O plimbare prin cimitir este lucrul ideal de facut, deoarece va va ridica cu siguranta moralul si va va scuti de orice griji sau sarcini care v-ar putea deranja. Uitati-va la numeroasele cruci si admirati lucrarile de arta care adesea se adreseaza trecatorilor. Epitafele sunt foarte amuzante si sunt scrise intr-un mod caracteristic, fiind menite sa provoace rasul.