Fiecare tara se poate lauda cu o arhitectura impresionanta, dar si cu cladiri din ce in ce mai mari si mai impunatoare. Arhitectura moderna a facut progrese neobisnuite si remarcabile in ultimul secol si odata cu constructiile din Arabia Saudita, pare ca fiecare tara incearca sa impresioneze cu ceva nou. Cele mai mari cladiri din lume continua sa se extinda si nu doar in inaltime. Arhitectii continua sa depaseasca obstacolele structurale si sa faca istorie cu modele inovatoare si revolutionare. Vorbim deci despre cele mai mari cladiri din lume, in aceasta lista includem palate regale, dar si fabrici, pentru a arata cat de mult a evoluat dorinta oamenilor de a iesi in evidenta. Iata cateva dintre cele mai mari cladiri din lume:
Topul celor mai mari cladiri din lume
1. BURJ KHALIFA – cel mai inalt zgarie-nori
Locatia: Dubai, Emiratele Arabe Unite
Inaltime: 829.8m
Anul constructiei: 2010
Ce am putea spune despre cea mai inalta cladire din lume? Ei bine, se intinde aproape un kilometru spre cer, constituie 211 etaje, 58 de ascensoare si are o suprafata de 309.473 m2. A spart 17 recorduri, inclusiv cel mai inalt club de noapte si restaurant din lume. Insa pe partea de cea mai inalta piscina din lume, este abia pe pozitia a doua. Insa nu ne-ar mira sa sparga si alte recorduri in viitor.
2. TOKYO SKYTREE
– cel mai inalt turn autosustinut
Locatia: Tokyo, Japonia
Inaltime: 634m (2.080ft)
Anul constructiei: 2011
Ziua de deschidere a celei mai mari structuri din Japonia a atras multimi de zeci de mii de oameni.
Din pacate, conditiile ploioase au blocat vederea din punctul de observare al turnului. Cu toate acestea, in zilele noastre, Tokyo Skytree se bucura de un numar mare de turisti, curiosi sa priveasca panorama orasului de la inaltime. Recomandarea noastra este sa va programati o vizita in Japonia cand infloresc ciresii pentru o priveliste uluitoare.
3. PALATUL PARLAMENTULUI
– cea mai mare cladire a parlamentului
Locatie: Bucuresti, Romania
Suprafata: 330.000 m2
Anul constructiei: 1997
Cand vine vorba de cele mai mari cladiri din lume este imposibil sa nu mentionam Palatul Parlamentului. Constructie realizata in perioada comunista, vreme in care dictatorul Nicolae Ceausescu isi dorea sa transforme capitala intr-o bijuterie arhitecturala, Palatul Parlamentului este o cladire impunatoare, care desi functioneaza drept sediu al ambelor camere, tot nu este data in folosinta in totalitate.
Caldirea are peste 100 de camere, ocupand astfel locul doi in topul celor mai mari cladiri civile din lume cu functie administrativa, prima fiind Pentagonul si Statele Unite ale Americii.
4. PALATUL REGAL AL MADRIDULUI
– cel mai mare palat regal
Locatie: Madrid, Spania
Suprafata: 135.000 m2
Anul constructiei: 1755
Palatul este resedinta oficiala a familiei regale spaniole, dar este folosit doar pentru ceremoniile de stat. Palatul are o suprafata de 135.000 de metri patrati si contine 3.418 de camere.
Regele Felipe al VI-lea si familia regala aleg in schimb sa ramana la palatul lor mai modest din periferia Madridului.
5. MUZEUL LUVRU – cel mai mare muzeu din lume
Locatie: Paris, Franta
Suprafata: 210.000 m2
Anul constructiei: sfarsitul secolului al XII-lea
Aproximativ 35.000 de obiecte din preistorie pana in secolul 21 sunt expuse in cladirea iconica a cladirii Luvru de pe malul raului Seine, in Paris. Luvrul este cel mai vizitat muzeu din lume, primind peste 9,7 milioane de vizitatori anual. Construit initial ca o fortareata, a fost infiintat ca muzeu in 1792 cu numele de Musée Napoléon, dar din fericire acest nume nu a fost pastrat.
FABRICA BOEING EVERETT – cel mai mare spatiu dat in folosinta din punct de vedere al volumului
Locul de amplasare: Washington, Statele Unite ale Americii
Suprafata: 398.000 m2
Volum: 13,3 milioane m3
Anul constructiei: 1966
Aceasta cladire pretinde a fi cea mai mare dintre cele mai mari cladiri din lume, datorita volumului sau. Unele dintre cele mai mari avioane construite vreodata sunt asamblate aici, precum Boeing 747, 767s, 777s si noul 787 Dreamliner. Facilitatea a fost deschisa pentru exploatare in 1967 pentru a produce primele modele Boeing 747. Fabrica este deschisa tururilor publice zilnic si gazduieste multe cafenele, banci si multe alte beneficii pentru turisti.