Mancarea din Laos este strans legata de mancarea thailandeza si impartasesc multe dintre aceleasi feluri de mancare traditionale. Am enumerat mai jos cateva dintre mancarurile laotiene pe care trebuie sa le incercati.
Orez lipicios (Khao Niaw)
In timp ce orezul este raspandit in toata Asia, in Laos este deosebit de popular orezul lipicios. Servit la majoritatea meselor, adesea in cosuri mici tesute, este acompaniamentul perfect pentru orice fel de mancare.
Laab (salata de carne tocata)
Gatita cu suc de lime, usturoi si alte ierburi, aceasta „salata” de carne poate fi facuta cu aproape orice carne, inclusiv carne de vita, porc, rata si peste. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare din Laos si poate fi preparat cu carne gatita sau cruda (de obicei, numai rata si pestele sunt servite crude). Diferite restaurante si tarabe de strada cu fiecare au propria versiune a felului de mancare, dar oriunde te duci, merita cu siguranta o incercare.
Salata de papaya
Acest fel de mancare este preparat cu papaya maruntita, necoapta, sos de peste si o varietate de adaosuri de carne si legume. Desi initial era un fel de mancare din Laos, a devenit mai popular atunci cand a fost importat in Thailanda. Versiunea din Laos este putin mai sarata si ar putea fi un gust mai intens pentru unii calatori. Aveti grija daca nu va place mancarea picanta, deoarece chiar si aceasta salata rece sunt destul de picante!
Mok Pa (peste aburit in frunze de banana)
O mancare perfecta de mancat cu orez lipicios, aceasta delicatesa de peste vine bine ambalata intr-o frunza de banana legata cu un sir de bambus. Pestele este imbibat in arome locale vibrante, cum ar fi lemongrass, lime kaffir, ceapa si sos de peste si apoi gatit la perfectiune.
Khao Jee Sandwich
Similar cu sandvisurile Bahn Mi din Vietnam, sandvisul Khao Jee este o bagheta franceza umpluta cu salata, morcovi, rosii, carne, sunca tocata, pateu si un sos de usturoi cu chili. Aceasta gustare rapida si delicioasa este vanduta de aproape fiecare vanzator ambulant din Laos si este usor disponibila peste tot.
Khao Piak Sen (supa de taitei)
Aceasta baza laotiana poate fi gasita in aproape fiecare colt de strada, fiind considerata o masa rapida, fara probleme. Asemanator cu Pho-ul vietnamez, Khao PIak Sen este un castron gustos de taitei de orez plat servit fie cu carne de vita, pui sau carne de porc si o mana de verdeata. Daca doriti sa va bucurati de stilul local, il puteti avea cu cateva organe interne, cum ar fi ficatul, inima sau chiar cu limba. La aceasta se pot adauga diverse legume, cum ar fi muguri de fasole, coriandru, fasole si, bineinteles, chillis.
Naem Khao Tod (salata de orez crocanta)
Aceasta salata de umplutura este alcatuita din bile de orez prajite, arahide, nuca de cocos proaspat rasa, ardei iute uscat si bucati mari de carnati de porc. In mod traditional, mananci Naem Kha Tod obtinand bucati mari de salata si umpland-o cu amestecul de orez. Texturile acestui fel de mancare sunt destul de incredibile, deoarece aveti o mare varietate de arome si ingrediente.
Sai Oua
Acest carnat afumat este popular in Luang Prabang, dar poate fi gasit aproape oriunde in Laos. Facut din carne de porc tocata, condimentata cu ghimbir, sos de peste, lamaie, zat de cafea si mult usturoi. Aceasta este apoi stransa, uscata si vanduta pe piete. Acest lucru este cu siguranta foarte local si merita incercat ca o gustare rapida.
Sien Savanh
In mod similar, bucataria laotiana serveste o masa inspirata de carne de vita – mici bucati de carne de vita marinate in sos de soia, usturoi, piper, zahar si sos de stridii. Acestea sunt apoi uscate pe marginea drumului, apoi preparate rapid la gratar pentru a adauga aroma afumata de carne de vita. Vandut este o multime de vanzatori ambulanti, acesta este cu siguranta o modalitate excelenta de a gusta bucataria locala. Localnicilor le place sa le inmoaie intr-un sos picant de ardei iute si un pic de orez lipicios.
Bia Lao (bere)
Desi acest lucru nu se califica exact ca un fel de mancare, acesta este inca un element esential in aproape fiecare masa din Laos. Daca doriti o experienta locala reala, deschideti o bere din Laoa, luati cateva pahare cu gheata si invitati un localnic sa o impartaseasca cu dvs.