Castelul Iulia Hasdeu este o constructie impunatoare din Campina, ridicata intre anii 1893-1896. In prezent, functioneaza ca muzeu memorial si atrage turisti datorita legendelor. Se spune ca planurile constructiei i-au fast transmise lui Bogdan Petriceicu Hasdeu de catre fiica sa moarta prin sedintele de spiritism.
Iulia Hasdeu a fost o tanara foarte inteligenta. Scria poezii si a fost prima romanca absolventa a facultatii de la Sorbona. Din pacate, s-a imbolnavit de tuberculoza si inainte de a implini 19 ani a pierit. Tatal ei, scriitorul si filologul roman, Bogdan Petriceicu Hasdeu, nu a putut trece niciodata peste pierderea suferita. Astfel, au luat nastere tot felul de legende.
Castelul Iulia Hasdeu – Legenda
Hasdeu a devenit interesat de spiritism si a construit castelul in memoria fiicei sale pierdute, dar si pentru a putea intra in contact cu ea. Practicile spiritiste au continuat pana ce acesta s-a stins, deoarece barbatul era sigur ca sufletul Iuliei era prezent in castel.
Se spune ca acest castel este bantuit, avand o camera special dedicata sedintelor de spiritism. Legenda sustine ca cei care trec pe langa castel nu pot injura deoarece limba li se va face clei. De asemenea, toti cei care vor pasi in castel vor simti prezenta Iuliei, motiv pentru care turistii sunt extrem de curiosi de acest obiectiv turistic.
Alte legende infricosatoare fac referire la statuia lui Iisus Hristos aflata in cladire. Se spune ca toti cei care au incercat sa o miste din loc, ori sa ia in deradere monumentul, au murit in chinuri groaznice. Insa cea mai inspaimantatoare fapta este moartea directoarei muzeului, Jenica Tabacu. La varsta de 50 de ani, femeia a fost gasita moarta in propria casa, motivul decesului fiind sinuciderea prin spanzurare.
Nu se stie sigur daca scriitorul a depasit limitele umanitatii si daca ar fi reusit intr-adevar sa intre in contact cu fiica sa dupa ce aceasta a murit. Insa un lucru este sigur, Hasdeu era un tata indurerat, pierdut si sfasiat de durere.
Program de vizite
Castelul este localizat pe Bulverdul Carol 1 nr. 199. Este deschis de marti pana duminica in intervalul orar 09.00 – 17.00. Biletul de intrare costa 10 lei pentru adulti si 6 lei pentru elevi, adulti si pensionari. Fiecare vizitator beneficiaza de audioghid. Cu ajutorul acestuia, turistilor le sunt sunt explicate legendele locului si semnfiicatiile fiecarei incaperi, dar si a obiectelor prezente.