Observatorul Astronomic Vasile Urseanu din Bucuresti functioneaza in regim de muzeu pentru persoanele interesata sa vada cum arata sistemul solar si nu numai. Este singurul observator din oras care isi deschide portile catre public, iar ideea a luat infiintare in anul 1908. In acea perioada, Vasile Urseanu, devenea presedintele Societatii Astronomice Romane.
Scopul Societatii era acela de a crea un observator astronomic popular, accesibil si frecventat de marea majoritate a oamenilor pentru ca cetatenii sa poata intelege mai bine misterele universurului. Inaugurarea a avut loc in 1910, dar amiralul a murit in 1926 si odata cu el si Observatorul Astronomic. Abia in 1933, vaduva Jeanne Urseanu a donat cladirea cu conditia de a pastra vie memoria raposatului ei sot si de a transforma interiorul intr-un muzeu pe care tinerii sa il frecventeze cu drag. Marea renastere pentru Observatorul Astronomic Vasile Urseanu a avut loc in 2017, unde, dupa o pauza de 40 de ani, a fost inaugurata expozitia permananta: Desocperim impreuna Universul.
Este important de retinut ca acest muzeu este deschis deseori si seara, pentru ca turistii sa poata admira cerul in toata splendoarea. Conditiile meteo sunt motivul pentru care vizita dumneavoastra poate fi distrusa deoarece este necesar ca cerul sa fie senin. Asadar, observatiile astronomice se fac doar cand cerul este senin, iar inaltimea soarelui deasupra orizontului este favorabila. Doar in acest fel veti putea admira frumusetea oferita de Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.
Informatii utile despre Observatorul Astronomic Vasile Urseanu
Cum puteti ajunge
Observatorul este localizat pe Bulevardul Lascar Catargiu, nr. 21, in zona Piata Romana. Puteti ajunge cu metroul, ori cu autobuzele 300 sau 381. Fiind pozitionat central, chiar pe Bulevardul principal, este imposibil de ratat. De asemenea, face parte din muzeele care isi deschid portile anual de Noaptea Muzeelor.
Tarife
Observarea astronomica pentru adulti presupune achitarea unui bilet in valoare de 5 lei, iar elevii, studentii si pensionarii platesc biletul redus la 2 lei. Taxa de ghidaj pentru grupuri este de 6 lei de persoana. Taxa de fotografiere este de 15 lei.
Website: https://www.astro-urseanu.ro